Anasayfa / Motive Olmak / Bir de bunlar var! / Yaşam ve İş Dengesini Nasıl Sağlarsınız?

Yaşam ve İş Dengesini Nasıl Sağlarsınız?

Geçmişte birisinden “iş” diye duyduğumuzda hafta içi çalıştığımız 8 saatlik zaman dilimi gelirdi. Arta kalan zamanlarda -ki buna hafta sonu da dahil- bireylerin sosyalleşmesi ve kaliteli zaman geçirmesi için yeterliydi. Ancak günümüzde artık bu böyle değil. Teknoloji ve mobil ağların gelişimi dolayısıyla artık her an kişiye ulaşabilme beklentisi ve özgürlüğü, sapma nedeninin en temel faktörü olarak gösteriliyor.

İş ve yaşam dengesi arasında ince bir çizgi var ve bu dengeyi kurmakta zorluk çeken Çin Halk Cumhuriyeti, Güney Kore gibi sanayi üretiminin liderleri diyebileceğimiz ülkeler ile diğer gelişmekte olan D-8 ülkeleri (Türkiye, Mısır, Endonezya, Iran, Malezya, Nijerya, Pakistan ve Bangladeş) maalesef sınıfta kalan ülkeler arasında başı çekiyor.

Kendinizi fazlasıyla işe kaptırdığınız dönemlerde, şu soruyu sormalısınız. Çalışmak için mi yaşıyoruz? Yoksa yasamak için mi çalışıyoruz? Eğer sizde yasamak için çalışanlardan iseniz, iş ve yasam dengesini sağlamak için size bazı ipuçları.

Önceliklerinizi sıralandırın

Önemli ve aciliyeti olan islerinizi ilk yapıp, daha önemsiz olduğunu düşündüğünüz isleri ise sonra tamamlayın.

Zamanınızı efektif kullanın

Etrafınızdaki işlerin konsantrasyonunuzu dağıtmasına izin vermeyin. Sadece önünüzdeki işe odaklanıp, o işi hatasız tamamlamak hedefiniz olsun. Böylece tamamladığınız bir isi iki-üç defa kontrol etmek zorunda kalmaz ve gereksiz zaman kayıpları yaşamazsınız.

iş ve yaşam dengesi

Yardım istemekten çekinmeyin

Üzerinize aldığınız iş yükü gerçekten fazla ise veya fazla iş yükü üzerinize verildiyse, buna bağlı olarak mesailere kalıyorsanız, yöneticinizden yardım talep etmekten çekinmeyin. Bir kişinin size yardımcı olması iş yükünüzü hafifletecektir.

Özel hayatınıza zaman ayırın

Belirlediğiniz saatte/günde sadece kendinize, sevdiklerinize, hobilerinize zaman ayırın. Acil bir durum olmadığı müddetçe, iş ile ilgili bir şey düşünmeyin, geçirdiğiniz zamanın kalitesini arttırın.

Başarılı olmak, az uyumak anlamına gelmez

Araştırmalara göre, bir insanın ortalama olarak günde 8 saat uyuması gerekiyor. Uyku vücudun dinlenme dengesidir. Stresi azalttığı gibi ertesi güne daha zinde uyanıp, verimli bir gün geçirmenize yardımcı olur.

Bunların haricinde, heyecan ile beklediğiniz bir şeylerin olması, örneğin yaz tatili planı, arkadaşlarınızla planladığınız bir eğlence veya eşinizle baş başa romantik bir akşam yemeği, çalışma motivasyonunuzu fazlasıyla arttıracaktır, planlarınızı önden yapın.

Yazan : Tamer Perk | HarwardBusinessReview

Hakkında Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.