Anasayfa / Zamanlama Konusunda Niçin Acele Ediyoruz?
Zamanlama - Etkin Zaman Yönetimi
Zamanlama - Etkin Zaman Yönetimi

Zamanlama Konusunda Niçin Acele Ediyoruz?

Zamanlama konusunu birlikte inceleyelim. İş, spor, eğlence veya siyaset hayatında röportaj veren her başarılı kişiyi düşünün. Kaç tanesi televizyondan ya da sosyal medyadan şöyle mesajlar vermiştir; “Hiçbir işimi planlamam. Günde 18 saat çalışıp, masamın üstünde olan her şey üzerinde rastgele çalışırım ve her şeyin yolunda gitmesini umarım.” Böyle bir çalışma prensibi olabilir mi? Olamaz!

Belki birkaç kişi bu şekilde şanslı olur, ama bu sayı çok çok düşük bir yüzdedir. Gerçek şu ki, planlama ve doğru zamanlama, modern başlangıç kültüründe başarının anahtarlarıdır.

Akıllı zamanlama durumu her gün mikro yönetim anlamına gelmez. Aksine, yaşamlarını aşırı planlayan insanlar neredeyse uyurgezerler kadar acı çekerler. 2016 ya da 17 yılında okuduğum bir araştırmada, eğlencelerini planlayan kişilerin eğlencenin organik olarak gerçekleşmesine izin veren kişilerle aynı verimlilik avantajlarını elde etmediklerini hatırlıyorum. Anlaşılıyor ki, rahatlığı planlamak da onu iş gibi hissettiriyor.

Yazının İçeriğinde Ne(ler) Var? göster

Zamanlama

Peki, denge nerede yatıyor? Meşgul girişimciler günlerini aşırı uzatmadan veya dağılmadan nasıl planlayabilirler? Cevap, her zamanki gibi dengeye bağlıdır, ancak yapıyı kaos üzerinde destekleyen bir denge! Daha fazla zamanlamak ve daha az acele etmek için aşağıdaki nedenleri göz önünde bulundurmakta fayda olduğunu düşünüyorum.

Etkili Zaman Yönetimi

Zamanlama kavramı “etkili zaman yönetimi” kavramını da birlikte getiriyor. Şunları tavsiye edebiliriz :

1.Daha uzun saatler çalışmak, daha yüksek üretkenliğe dönüşmez.

Kıyasıya başlangıç kültüründe birçok girişimci, başarının her gün birkaç dakika daha fazla çalışarak herkesi geride bırakmak anlamına geldiğine inanıyor. Herkes buna inandığında, bu ekstra dakikalar geceye kadar uzanır. Sonunda, ofislerde çok uzun süre çalışıyorlar. Sonrasında bu çabaları anlamlı bir fark yaratmayı geride bırakıyor.

Stanford Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre, üretkenliğin haftada 50 saat sonrası keskin bir şekilde düştüğünü, ardındaki haftada 55 saat sonra bir uçurumdan yuvarlandığı bulgularına saptanmış. Aradaki fark o kadar dikkat çekicidir ki, 56 saat çalışan bir kişinin, 80 saat çalışan bir kişi kadar verimli olduğu gözlemlenmiş.

Ofis çalışanlarının daha uzun saatler çalışmasına gerek yoktur. Zaten çalıştıkları andan itibaren daha fazla hayat dışında kalmamaları gerekiyor. Uzun çalışmak, verimli olmak anlamına gelmez.

2.Aşırı vaat verme yanlış hizalanmış önceliklere yol açar.

Herkese her şeyi vaat eden insanlar her zaman birilerini hayal kırıklığına uğratırlar. Şirketlerini birden yükseltmek adına, itibara dayanan kurucular için, bu tür kötü bir hareket, uzun vade de şirketleri için bir ölüm oyununa dönüşebilir. Sadece bu değil, aynı zamanda bir işletme sahibi ne kadar çok söz verirse, şirketin başarısı için gerçekten önemli olan şeyleri gözden kaçırması da o kadar kolaylaşır.

Kurucuların her saati eziyete harcamak yerine, işlerine önemli ölçüde fayda sağlamayan projelere ve görevlere ne zaman “hayır” diyeceğini öğrenmeleri gerekir. Bazıları için bu, temsilci seçmeyi öğrenmek anlamına gelir. Diğerleri için bu, işletmenin nasıl çalıştığına dikkatle bakmak ve satış gibi bir alana odaklanmayı tercih etmek anlamına gelir. Kişisel verimlilik alışkanlıkları yaptığın çalışmalarında başarı derecesini gösterecektir.

Zaman yönetimi uzmanı ve yazarı Laura Vanderkam, meşgul insanların bir şey yapmayı kabul etmeden önce kendilerine bir soru sormalarını önerir: “Bunu yarın yapabilir miyim?” Cevap hayırsa, proje muhtemelen işletme sahibi için soran kişi kadar önemli değildir.

Zamanlama - Etkin Zaman Yönetimi

Zamanlama – Etkin Zaman Yönetimi

3.Çok çalışan başarılar bile zorlu programları takip eder.

Başlangıç kültürü öğütmeyi yüceltiyor, çünkü simgelerinin çoğu bunu örnekliyor. Bununla birlikte, bir kişinin sıkı çalışmayı savunması, o kişinin programının üstünde koşuşturduğu anlamına gelmez.

Twitter Ceo’su Jack Dorsey, çalıştığı şirketlerde haftada 8 saat nasıl çalıştığı hakkında bir çok röportaj vermiş, sosyal medyada bunu dile getirmiştir. Yine de bir plan yapmadan işini ücretlendirmedi. Bunun yerine, her gün çalıştığı şirketlerde takip ettiği bir program vardı. Örneğin Pazartesi günleri yönetim toplantısı ve büyük resim projeleri içindi. Cuma günleri şirket kültürü ve işe alım içindi. Bu böyle uzar gider.

Bir çalışma programının katı olması gerekmez. Dünyadaki en başarılı insanların çoğu sistematik programlarını takip eder, böylece gün boyunca yeni zorluklara uyum sağlayabilirler. Mesele her dakika mikromanyetik olmak değil, mesele eldeki zamandan en iyi şekilde yararlanmaktır. Verimliliğin asıl anlamı budur.

Bu durum için herkes kendini gözden geçirmek zorunda. Başarıya giden yolda -zamansız- koşan insanlar genellikle rotadan düşerler. Bununla birlikte, yolculuklarını planlamak için zaman ayıranlar ise yoldaki denemeler için daha iyi hazırlanırlar. İki şık arasındaki fark, fark edilecek kadar önemli.

Yazan : Umut Tosunlar

Hakkında Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.