Siz en son ne zaman reddedildiniz? Bu yazı dizisi tarihe geçmiş ünlü isimlerin reddedilme öykülerini içeriyor. Tarihe adını yazdıran başarılı kişilerin zamanında pek çok red yanıtıyla karşılaştıkları ve bununla sabırla baş ettikleri görülmektedir. Pek çok defa reddedilen ve buna rağmen amaçları yolunda çabalarına devam eden kişilerin mükafatı, istediklerini eninde sonunda elde etmeleridir. Peki siz kaç red yanıtına dayanabilirsiniz?
Her insan hayatında en az bir kere reddedilme durumuyla karşı karşıya kalmıştır. İstediklerini elde edenlerle, edemeyenlerin arasındaki fark, isteklerine ulaşanların kendilerine ve yaptıkları işlere inanmaları ve denemekten asla ve asla vazgeçmemeleridir. Tarihteki ünlü isimlerin elde ettiği başarıların ardında, birçok red yanıtı almalarına karşın çabalarını aynı azimle devam ettirmeleri gelmektedir. Zaten red yanıtlarına yenilenleri de tarih de aklından çıkarmıştır. İşte reddedilmek güzeldir dedirten o ünlü öyküler.
İlk çağın ünlü hatiplerinden Demostenes, ilk kez topluluk karşısında konuşmaya başladığında halk ona kahkahalarla gülmüş ve kürsüden uzaklaştırmıştı. Kekeme olmasına rağmen içinde büyük bir hatip olma arzusu taşıyordu. Çok çalıştı, ağzına deniz kıyısında bulduğu çakıl taşlarını koyarak ve dalga sesleri eşliğinde konuşma egzersizleri yaparak kendini geliştirdi. Ve sonunda dünyanın en büyük hatiplerinden biri olmayı başardı.
Richard Bach’ın, gelişim düşkünlerinin severek okuduğu Martı Jonathan adlı kitabı tam 18 yayın evi tarafından reddedilmişti. 1970 yılında basıldığında ise büyük bir ilgi görerek, günümüze değin dünya çapında beğeniyle okunan kitaplar arasına girdi.
Walt Disney, farelerle dolu bir garajda “Miki Fare” (Mickey Mouse) adlı ünlü çizgi film kahramanını yaratıp şöhreti yakalayıncaya kadar onlarca işten ret cevabı almıştı. Bir keresinde bir gazete editörü onda zerre kadar resim kabileyitinin olmadığını söylemiş, ayrıca Disneyland’ı kurmadan önce birkaç defa iflas etmişti.
Genetik biliminin kurucusu Mendel de birçok kez istediği üniversitelere kabul edilmemiş ya da okumayarak yarıda bırakmıştı. Hatta bitiremediği üniversitenin bir profesörü onun için, “bir bilim adamı için gerekli olan berrak düşünebilme yeteneğine sahip değil” demişti.
Ünlü girişimci Henry Ford’un, seri otomobil üretmeyle ilgili projesinin kredi talebi “otomobil ancak geçici bir moda” gerekçesiyle bir banka müdürü tarafından reddedilmişti. Ford, otomobilleriyle başarıya ulaşıncaya kadar tam beş kez iflas etmiş, ancak vizyonu ve azmi sayesinde otomotiv sektörünün kurucusu ve bir numaralı ismi haline gelmişti.
Ünlü müzisyen Beethoven, küçük yaşlarda keman tutuşunu beğenmeyen hocası tarafından “Müzisyen olamaz!” denilerek gözardı edilmişti.
“Rüzgar Gibi Geçti” adlı kitabıyla ünlenen yazar Margaret Mitchell’ın, bu kitabının 38 defa reddedilmesinden sonra basımı yapılmıştı.
Ünlü romancı Charles Dickens, geçinmek için girdiği bodrum katındaki işinden arta kalan zamanında öyküler yazdı. Fakat yayıncılara gönderdiği bu öyküler sürekli reddedildi. Ta ki bir gün olumlu yanıt alıncaya kadar.
İtalyan tenor Enrico Caruso’nun, müziğe başladığı ilk yıllardaki hocası onun için, “sesin pencere kenarından giren rüzgarın çıkardığı ıslık sesine benziyor” demiş ve ona ders vermeyi reddetmişti. Ancak Caruso çalışmasıyla daha sonra dünyanın en büyük tenorlarından biri olmayı başarmıştı.
Kaynak : E-motivasyon